Prima pagină  

 

 Despre noi | Activități | Legături | Contact

Școlare:  Olimpiade | Referate  

Extrașcolare:  Corul "Biruitorii" | Corul "Filotheos" | Revista "Biruința"  
  Trupa de teatru "Biruința" | Iconografie  

 
 
 

Icoanele de mai jos au fost realizate de Nicolae Mogage, absolvent al școlii noastre.

 
 

Tăierea Capului Sfantul Ioan
(r: 2001; d: 22 x 33 cm; pictură în ulei pe lemn)

Este o prelucrare după mai mulți autori (Tiziano, I.Procenko). Predomină aici două culori: galbenul, cu variațiile sale, și albastru. Față clară, scoasă în evidență de nuanța de gri-albăstrui a tipsiei se reflectă strident pe fondul întunecat al icoanei.
Trăsăturile chipului nu trădează crisparea și durerea în fața morții. Icoana, deși valorifică o temă tragică din istoria bisericească, ea transmite un profund optimism și speranța în Înviere.

     

Sfântul Ierarh Alexandru
(r: 2000; d: 27 x 21 cm; icoana în ulei pe lemn)

Vestimentația unui ierarh este cea mai dezvoltată în iconografia ortodoxă. Înfățișarea Sf. Alexandru este aceea a unui bătrân înțelept. El prezintă Evanghelia ca dovadă a rezistenței de care a dat dovadă în timpul vieții.

     

Sfântul Ierarh Alexandru
(r: 2001; d: 31 x 23 cm; icoană în ulei pe lemn)

Este o prelucrare a icoanei cu acelasi titlu executată în anul 2000. Liniile desenului sunt mai sigure iar spectrul coloristic mai variat. Trăsăturile chipului, puțin accentuate, denota profunda gândire de care acest Ierarh a dat dovada. Chipul său pare luat dintr-un tablou care ar reprezenta pe înțelepții greci în timpul unei dispute din Areopag.

     

Sfântul Dimitrie
(r: 2001; d: 31 x 23 cm; pictura in ulei pe lemn)

Acest sfânt militar reflectă prin înfățișarea și ținuta sa, tocmai perioada de grele încercări la care a fost supus Creștinismul în timpul persecuțiilor. Armura și întreaga dotare de care beneficia un ostaș aflat în slujba împăratului nu l-au împiedicat să-și "poarte crucea" și să își transpună viața într-o altă dimensiune.

     

Sfântul Ierarh Nicolae
(r: 2001; d: 31 x 23 cm; pictura in ulei pe lemn)

Sfântul Nicolae, căruia tradiția Bisericii i-a acordat o importanță deosebită, este, după Maica Domnului, sfântul care se bucură de cea mai mare apreciere în rândul credincioșilor. Aceasta se observă din multitudinea de reprezentări iconografice și din onomastica multor creștini care poarta numele acestui mare ierarh.
Această icoană este realizată cu ajutorul culorilor pure, ceea ce conferă profunzime reprezentării. Chipul este al unui reflector si al unei persoane care a fost mereu preocupată de soarta Bisericii lui Hristos.

     

Maica Domnului
(r: 2002; d: 35 x 26 cm; icoana pictata in ulei pe lemn)

Icoana - intitulată Axionița - este unul din modurile preferate de pictorii iconari pentru reprezentarea Maicii Domnului. Această icoană, alături de cea intitulată "Dulcea sarutare", subliniază afectivitatea dintre Sfânta Fecioară și Pruncul Iisus. Pe scară largă această icoană ar postula o afectivitate mai mare dintre uman și divin.
Paleta coloristica este vastă, fiind valorificat întreg spectrul coloristic. Îngerii, supuși Maicii Domnului, încadrează cu aripile lor multicolore reprezentarea Sfintei Fecioare și a Pruncului.